Fried Pál (1893-1976)

Fried Pál  Akt, 1930 körül  65×50cm pasztell, karton Jel. j. l. Fried Pál
Fried Pál    Cirkusz, 1930-as évek   80×60cm pasztell, papír Jel.j.f. Fried Pál

Fried Pál, a magyar-amerikai festőművész Budapesten született.

Magyarországon Poll Hugó, Párizsban Claude Monet és Lucien Simone voltak a mesterei.

Poll hatása alatt számos portrét, aktot, orientalista képet készített pasztellel. Nagy hatást gyakorolt rá a Renoir és Degas-féle francia impresszionista iskola is.

Az első világháború kitörésekor Párizsban tartózkodott, ahol aztán öt évre fogságba került.

Szabadulása után Spanyolországba és Afrikába utazott, ahol tudását gazdagítva a fény és mozgás mesterévé vált. Párizsba visszatérvén Fried a portréfestészetre koncentrált, és elismert művésszé vált. Budapesten a Műcsarnokban mutatta be pasztelljeit, 1932-ben pedig az Ernst Múzemban volt gyűjteményes kiállítása.

1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a New York-i Művészeti Akadémián tanított, és kifejlesztette egyedi stílusát, technikáját. Az 1950-es, 1960-es években Hollywoodban nagy népszerűségre tett szert portréival. Gyakran festette a felső tízezer társasági hölgyeit, hírességeket, pl. Marilyn Monroe-t vagy a Gábor nővéreket. New Yorkban Herbert Lehman (New York kormányzója), Will Rogers és mások portréit ültek neki modellt.

Fried pasztell- és olajképeket készített, de ismert volt rézkarcairól is. Figurális alkotásai a leghíresebbek, melyeken gyönyörű fiatal nőket, aktokat, balerinákat, párizsi társasági hölgyeket, lóversenyeket, tengerparti jeleneteket ábrázolt. Művei ismertek és elismertek, gyűjtők körében népszerűek. Számos képe a híres baltimore-i Haussner Étterem falán függ. 1976. március 6-án, 82 éves korában halt meg New Yorkban, mindössze négy nappal szeretett felesége, Éva halála után.